Egy családtagomnak súlyos böfögési problémái vannak

Egy családtagomnak súlyos böfögési problémái vannak


Egy családtagomnak súlyos böfögési problémái vannak

Írta: Tina Aswani Omprakash 2019. augusztus 23"

Q1. Okoz-e az epekő székrekedést és puffadást? Minden nap hashajtót szedek a megkönnyebbülés érdekében, és nem szívesen fontolgatom az epehólyag eltávolítását.

– Terrie, Maryland

Az epekő leggyakoribb tünete az epekólika, görcsös hasi fájdalom, amely gyakran közvetlenül étkezés, különösen zsíros ételek után jelentkezik. Az Ön által említett puffadás nagyon gyakori ezeknél a rohamoknál, amelyek általában néhány perctől egy óráig tartanak.

Az epekő epehólyag-gyulladást vagy epehólyag-gyulladást is okozhat, ha az egyik epekő elzárja az epe kiáramlását az epehólyagból. A tünetek közé tartozik a láz, a hasi fájdalom és a sárgaság (a szem és a bőr besárgulása). Ritkábban az epekő hasnyálmirigy-gyulladást vagy cholangitist okozhat, ez utóbbi az epefa nagyon súlyos bakteriális fertőzése. Székrekedés előfordulhat, bár ritkán, az epekő szövődményeként, leggyakrabban hasnyálmirigy-gyulladás vagy epekő ileus miatt. Ez egy meglehetősen ritka esemény, amikor egy nagy epekő az epehólyagból a bélbe jut, és megakadályozza az emésztett táplálék áramlását a vékonybélből a bélbe. a vastagbél (vastagbél).

Q2. Most, hogy elkezdődött a menopauza, egyre több epekővel küzdök, amelyek hányingert és emésztési zavarokat okoznak. Ez megszűnik, ha posztmenopauzás leszek, vagy el kell távolítani az epehólyagomat?

– Rae, Nyugat-Virginia

Sajnos az epekövek – és az általuk okozott szenvedések – valószínűleg nem fognak elmúlni a jövőben. Sőt, valószínűleg rosszabbodni fognak. Az epekövesség (vagy epehólyag-gyulladás) kialakulása nagyon gyakori probléma az ötvenes éveikben járó embereknél, különösen a posztmenopauzás nőknél. Amint az epekövek olyan tüneteket okoznak, amelyek megzavarják az életminőséget, mint például az Ön által leírt hányinger és emésztési zavar, világossá válik, hogy ideje eltávolítani az epehólyagot.

Ha nem sebészeti megoldást keres, a legtöbb valószínűleg nem fog sikerülni. Vannak, akik úgy találják, hogy életmódbeli változtatásokkal, például szerény súlycsökkenéssel és a sült vagy zsíros ételek elkerülésével enyhíthetik tüneteiket. Ha még nem próbálta meg végrehajtani ezeket a változtatásokat, mindenképpen tegye meg. De tudd, hogy hosszú távon ritkán járnak sikerrel; legjobb esetben is csak késleltetik az epehólyagműtét szükségességét. Ennek az az oka, hogy a legtöbb ember nem elég éber ahhoz, hogy betartsa ezeket a változtatásokat, mások pedig nem kapnak megfelelő megkönnyebbülést. Valójában még akkor is, ha a diéta és az életmód változtatásai működnek, és a beteg szünetelteti a tüneteit, a legtöbb orvos továbbra is javasolja az epehólyag eltávolítását.

Véleményem szerint, bár minden beteg más, nem sokat nyerhetünk abból, ha várunk az epehólyag-műtétre. Az epehólyag eltávolításának elmaradásának kockázatai közé tartozik a szakadás, az epehólyag-fertőzés és a szepszis (általános vérfertőzés). Noha az ilyen problémák viszonylag ritkák, és általában nem életveszélyesek, tovább fokozzák azt az érvet, hogy az epehólyag műtéti eltávolításának előnyei meghaladják a kockázatokat.

Az elmúlt évtizedek műtéteihez képest, amelyek egy hét kórházi kezelést és hosszú gyógyulási időt igényeltek, az újabb, kevésbé invazív laparoszkópos eljárások kis bemetszéseket igényelnek, nagyon alacsony a szövődmények kockázata, és lehetővé teszik a betegek többségének, hogy a következő napon hazatérjenek. nap. Egyes betegek a műtét után akár nyolc órán belül is hazatérhetnek. Ha érdekli ez a lehetőség, kérdezze meg orvosát, hogy Ön-e laparoszkópos kolecisztektómia jelöltje, amely a műtét technikai neve.

Q3. 52 éves vagyok, és több epehólyagkövem van. Olvastam egy epekő elleni gyógyszerről, ahol öt napig iszik almalevet, majd sok citromlevet olívaolajjal. Szerinted ez tényleg működik?

– Ashok, Újdelhi

Nincs bizonyíték arra, hogy az almalé, citromlé és olívaolaj adagolása képes feloldani az epeköveket. Néhány ember, aki kipróbálta ezt az úgynevezett epekő-kúrát, arról számolt be, hogy székletükben kövek múlnak el, de valójában az olaj és a gyümölcslé maradványait látják.

Alapvetően kétféle epekő létezik: pigmentkövek – amelyek főleg krónikus hemolitikus anémiában szenvedő betegeknél fordulnak elő, vagyis olyan állapotok csoportjába, ahol a vörösvérsejtek idő előtt elpusztulnak a véráramban – és a koleszterinkövek, amelyek a leggyakoribbak. Bár néhány koleszterinkő feloldható az ursodeoxycholic acid (Actigall) nevű vényköteles gyógyszer szedésével, ez csak olyan kis kövek esetében működik, amelyekben nincs kalciumlerakódás. A legtöbb kő sajnos kalciumot tartalmaz, és előfordulhat, hogy még hosszan tartó kezeléssel sem oldódik fel. A lényeg: Még mindig a műtét a legjobb módja az epekövek megszabadulásának.

Tudjon meg többet a Everyday Health Gallhólyag Központban.

Iratkozzon fel Emésztési Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb az epehólyagban

4 módszer az epekő megelőzésére

Az egészséges testsúly fenntartása diétával és testmozgással segít csökkenteni az epekő kialakulásának kockázatát.

Írta: Hedy Marks 2018. december 3

Epekövesség a terhesség alatt: tünetek, diagnózis, kezelés és megelőzés

A terhes nőknél nagyobb a kockázata az epekő kialakulásának az extra ösztrogén miatt, de nem nehéz elkerülni ezeket az epehólyag-problémákat.

Írta: Krisha McCoy 2018. május 17

Az epehólyag-problémák és a cukorbetegség közötti kapcsolat

Ha cukorbeteg, nagyobb valószínűséggel vannak epehólyag-problémák – de vannak módok a kockázat csökkentésére.

Írta: Diane Stresing 2018. május 1

Van kapcsolat a fejfájás és az epehólyag-problémák között?

A keleti orvoslás gyakorlói egyértelmű kapcsolatot látnak a fejfájás és az epehólyag-problémák között. Egy tanulmány azt mutatja, hogy az elképzelés helyes lehet.

Írta: Krisha McCoy 2018. április 26

7 nem sebészeti kezelés az epekő kezelésére

Az epekő műtét nélkül is kezelhető, de csak akkor, ha megfelel bizonyos kritériumoknak.

Írta: Sara Calabro 2018. április 26

A kapcsolat az epekő, az elhízás és a fogyás között

Az elhízás növeli az epekő kialakulásának esélyét, de ugyanígy a fogyókúrás műtét és bizonyos típusú diéták is. Tudja meg, hogyan csökkentheti biztonságosan a . . .

Írta: Erica Ilton, RDN, CDNA, 2018. április 20

Hogyan adta vissza az epehólyag-műtét az életem

Az olyan emberek számára, mint Richard Brown, több módszer létezik az epekő kezelésére.

Írta: Dr. Sanjay Gupta 2015. szeptember 24

10 alapvető tény az epehólyagról

Íme, mit kell tudni egy hasznos – de nem feltétlenül elengedhetetlen – belső szervről.

Szerző: Tara Haelle 2015. augusztus 15

Emésztési problémák epehólyag-műtét után

Bár nem gyakori, egyesek emésztési problémákat tapasztalhatnak az epehólyagműtét után.

Írta: Krisha McCoy 2010. január 26

Élet epehólyag nélkül

Az epehólyag nélkül élni általában nem nagy dolog, de előfordulhat, hogy némi kellemetlenséget tapasztal. Íme, mire számíthatunk az epehólyag eltávolítása után.

Írta: Krisha McCoy 2010. január 26"

Q1. Egy családtagomnak súlyos böfögési problémái vannak. Orvosi vizsgálaton esett át, és az orvos azt mondta, hogy a nyelőcsőrák előfutára lehet. Kerüli azokat a nyilvánvaló ételeket, amelyek irritálhatják a nyelőcsövet, beleértve a paradicsomszószt, a koffeint, az alkoholt stb. Ez segít a súlyos böfögésben? Igaz, hogy ez rákot okozhat?

– Irene, New Jersey

A böfögésnek számos oka van, és összefügghet a megszokással vagy a gyomor-bél traktus olyan irritáló tényezőjével, amely miatt a levegő felfelé áramlik a szájba, leggyakrabban étkezés után. Bizonyos élelmiszerek, mint például a szénsavas italok, sok gázt tartalmaznak, amelyek kiválthatják vagy ronthatják a böfögés tüneteit. Magát a böfögést azonban nem hozták egyértelműen összefüggésbe a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatával.

A Barrett-nyelőcső, a nyelőcső nyálkahártyájának megváltozása a normál nyelőcső nyálkahártyájáról a bél típusú nyálkahártyára, kockázati tényező a nyelőcsőfaktor kialakulásában. Valójában a Barrett-nyelőcsövet okozhatja a gastrooesophagealis reflux betegség (GERD), egy gyakori állapot, amely az étkezés utáni alsó nyelőcsőnyomás csökkenésével kapcsolatos, ami a gyomortartalom visszafolyását okozza a nyelőcsőbe. A gyomorégés, a mellkasi fájdalom, a rekedtség és még az asztma is a GERD gyakoribb szövődményei, mint a böfögés, bár a tartós böfögés indokolja a nyelőcső GERD-vizsgálatát.

A prekurzor, amelyre az orvos valószínűleg utal, a Barrett-nyelőcső, és ezt alaposan figyelni kell, hogy kiderüljön, nem alakul-e ki a rák további jele vagy kockázata. Ha az orvos gyulladásra vagy GERD-re utaló jeleket talált, akkor indokolt az életmódbeli változtatások, beleértve a fogyást, a nyelőcső-záróizom nyomását csökkentő élelmiszerek – például zsíros ételek, alkohol, koffein – kerülését. Más stratégiák közé tartozik, hogy étkezés után két órát kell várni, mielőtt hátradől, és az ágy fejét deszkákkal fel kell emelni, hogy a fej a lábak körül megemelkedjen. Ezenkívül a savblokkoló szerek, például a protonpumpa-gátlók (Prilosec stb.) enyhítik a legtöbb tünetet.

Q2. Gyomorgyulladást, divertikulózist, hiatus herniát, belső és külső aranyérmet diagnosztizáltak nálam. Egyszóval gyomorrontás vagyok! Vannak-e veszélyek az egészségemre, például hajlamos vagyok gyomor- vagy vastagbélrák kialakulására?

– Marissa, New Jersey

A gyomor- és vastagbélrák különböző kockázati tényezőkkel jár. A Helicobacter pylori – az a baktérium, amely fekélyt okozhat – a gyomorrák legfontosabb kockázati tényezője. Ez a gyomorhurutot is okozó baktérium annyira elterjedt, hogy a becslések szerint a világ lakosságának 60-70 százaléka fertőzött. A fertőzött betegeknek azonban csak kis hányadánál alakul ki gyomorrák. Az Egyesült Államokban a Helicobacter pylori fertőzés és a gyomorrák is sokkal ritkábban fordul elő, mint az elmaradott országokban. Ha gyomra gyulladt, végezzen vizsgálatot a Helicobacter pylori jelenlétére, és kapjon kezelést, ha azt találják. A nitritek/nitrátok túlzott használata gyomorrákhoz is társul.

A gyomorrákkal ellentétben a vastagbélrákot összefüggésbe hozták a dohányzással és "Nyugati" diéták. A divertikulózis, a hiatus sérv és a belső/külső aranyér nem kapcsolódik közvetlenül a rák kockázatához. A hiatus sérveket összefüggésbe hozták a gastrooesophagealis reflux betegséggel (GERD). A súlyos és/vagy kezeletlen GERD viszont Barrett-nyelőcsőhöz vezethet, amely a nyelőcsőrák kockázati tényezője.

Feltétlenül tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját, ha a családjában előfordult valamelyik betegség.

Tudjon meg többet a mindennapi egészség emésztési egészségügyi központjában.

Iratkozzon fel Emésztési Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb emésztőrendszeri egészség

Kapcsolat a bélmikrobióma és az egészsége között

Tudjon meg többet erről a feltörekvő kutatási területről, és arról, hogy milyen lépéseket tehet a bélmikrobióma egyensúlyának megőrzése érdekében.

Írta: Erica Patino 2020. június 10

Az egészségtelen bél 9 jele – és mit tehetsz ellene

Miután meghatározta, hogy mit kell keresnie, tervet készíthet a bélrendszer helyreállítására.

Írta: Erica Patino 2020. június 10

Az új irányelvek szerint a probiotikumok nem ajánlottak a legtöbb emésztési rendellenesség esetén

Az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság új irányelveiben azt állítja, hogy nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a probiotikumok képesek kezelni a Crohn-betegséghez hasonló állapotokat. . .

Írta: Lisa Rapaport 2020. június 10

Egy kisebb tanulmány szerint a fiatalkori mérgező vegyszerek expozíciója a cöliákiához kötődik

Az úgynevezett endokrin rendszert károsító vegyszerek, amelyek olyan termékekben találhatók, mint a peszticidek, tapadásmentes edények, valamint a ruhákon és kárpitokon használt tűzgátló anyagok. . .

Írta: Lisa Rapaport 2020. május 21

A székletátültetés segíthet néhány antibiotikum-rezisztens baktériummal fertőzötten

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy további kutatásokra van szükség az ellátás ezen alternatív megközelítésének hatékonyságának teszteléséhez.

Szerző: Linda Thrasybule 2020. május 20

8 módszer, amellyel a probiotikumok javíthatják az emésztést

A probiotikus ételek és étrend-kiegészítők számos emésztési problémát segíthetnek enyhíteni. Tudja meg, mi a jó ebben a „jó baktériumban. ”

Írta: Erica Patino 2020. május 12

Segíthet az almaecet a Crohn-betegség kezelésében?

Nincs bizonyíték hondrostrong amazon arra, hogy terápiás hatást gyakorolna az IBD-re emberekben, de elméletileg az almaecet hasznos lehet.

Szerző: Quinn Phillips 2020. január 21

A Zantac lekerült a gyógyszertárak polcairól a rákkeltő félelmek miatt

Bár a ranitidin tartalmú gyógyszereket nem hívták vissza, a boltok túlzott óvatosságból intézkednek. Tudja meg, érdemes-e folytatnia. . .

Becky Upham 2019. október 3

7 tipp gyulladásos bélbetegséggel való utazáshoz

Írta: Tina Aswani Omprakash 2019. augusztus 30

A hétvégi hosszú IBD-retreat segített megszereznem a Crohn-kóromat

A Everyday Health blogger, Tina Aswani Omprakash bemutatja tapasztalatait egy hétvégi elvonuláson az IBD-vel küzdő nők számára.

Írta: Tina Aswani Omprakash 2019. augusztus 23"

Q1. A szinte állandó derékfájás fekélyekkel vagy IBS-sel jár? A fájdalom gyakran ébren tart éjszaka; aztán időnként napokig el tudok menni egyikkel sem. De az esetek 80 százalékában hátfájásom van. (65 éves vagyok, és egy nemrégiben készült hátröntgen nem mutatott ki semmi rosszat szerkezetileg, de enyhe csontvesztésem van a felső csigolyáimban. ) Emellett sok emésztési zavarom, böfögésem és gázaim is vannak.

– Donis, Virginia

Az Ön által leírt tartós hátfájás ritka az olyan gyakori gyomor-bélrendszeri rendellenességeknél, mint a peptikus fekélybetegség vagy az irritábilis bél szindróma (IBS). A fekélyek fájdalmat okozhatnak, de általában a has elülső régiójában, az epigasztriumban. Ha a fekély nagyon súlyos, akkor átlyukadhat a nyombél és a gyomor falán, és sok régióban fájdalmat okozhat, beleértve a hátat is. A perforáció azonban súlyos szövődmény, és nem tartana napokig vagy hetekig anélkül, hogy súlyosabb betegséghez ne vezetne. Perforáció gyanúja esetén korai képalkotást és kezelést végeznek; gyakran sebészeti drenázsra vagy reszekcióra van szükség.

Az IBS puffadáshoz és a székletürítési szokások megváltozásához vezet (hasmenés, székrekedés vagy a kettő elváltozása), de a hátfájás, bár esetenként jelen van az IBS-ben, nem lenne jellemző.

Egyéb gyomor-bélrendszeri rendellenességek, amelyek hátfájást okozhatnak emésztési zavarokkal együtt, közé tartozik a hasnyálmirigy-gyulladás és a divertikulitisz, ezért azt javaslom, hogy térjen vissza gasztroenterológusához, hogy vérvizsgálatot és képalkotó vizsgálatot végezzen, hogy megvizsgálja ezeket a viszonylag gyakori állapotokat.

Q2. Nemrég olvastam, hogy a bélrendszer enyhülésének eléréséhez és ahhoz, hogy immunrendszerünk megfelelően leküzdje a baktériumokat, testünknek egyensúlyban kell lennie a lúg és a sav között. Nem tudom, ez mit jelent. El tudnád ezt magyarázni és ajánlani néhány ételt? A cikk azt írta, hogy egyél sok citrusfélét.

– Margaret, Texas

Hacsak az Ön által szedett gyógyszerek nem befolyásolják a gyomor-bél traktus pH-értékét (a savasság vagy lúgosság mértéke), a gyomor általában nagyon savas, az általa termelt nagy mennyiségű sav miatt. Ez a sav mérsékelten semlegesíthető élelmiszerekkel (a lapos gyömbérsör az egyetlen olyan élelmiszer, amely lúgos és hatékonyan semlegesíti a savat), vagy a savszekréciót gátló gyógyszerekkel, például protonpumpa-gátlókkal (Prilosec, Prevacid, Aciphex, Protonix és Nexium). ) és hisztaminreceptor-blokkolók (Tagamet, Zantac és Pepcid). Az antacidumok, például a Tums, a Mylanta, a Maalox és a Gaviscon szintén segítik a gyomorsav semlegesítését.